« Trebuie sa ne deschidem catre Est ! » imi declara, spontan, directorul general al sucursalei romanesti a unei mari companii occidendale, fost presedinte al Consiliului Investitorilor Straini.
Cu gandul la foarte insistent repetatele declaratii din presa privind amenintarile la adresa securitatii Romaniei venite dinspre Rusia, la inceput nu am inteles ce vroia sa spuna : Ce il intereseaza pe un director strain relatiile noastre cu Moscova ?
« Nu mai gasim muncitori romani, nici calificati nici necalificati. Asa ca trebuie sa facem ca polonezii, sa angajam ucraineni. Polonezii au deschis granita cu Ucraina si mii de ucraineni lucreaza acum in Polonia si se intorc acasa la ei la sfarsit de saptamana » a adaugat respectivul director, care este convins ca poate gasi « dincolo » muncitorii de care are nevoie « aici ».
Nu este prima oara cand cineva vorbeste despre importul de forta de munca din tarile vecine, dar este prima oara cand aud o opinie atat de clar exprimata. Oricat de greu ne-ar veni sa credem, se pare ca Romania a devenit suficient de bogata incat sa devina ea insasi un magnet pentru alti europeni.
Somaj avem, peste 5% dupa ultimele date ale INS, dar tot INS spune ca avem si peste 50.000 de locuri de munca libere. Este clar ca romanii someri nu sunt nici convinsi, nici fortati de viata sa accepte o slujba in conditiile oferite in prezent de companiile romanesti. De ce se intampla asta, este o alta discutie.
Iata insa, ca salariile de la noi, asa mici cum ni se par noua, si celalalte facilitati oferite de angajatorii de la noi, asa insuficiente cum ni se par noua, sunt totusi suficiente ca sa atraga forta de munca transfrontaliera. Cu conditia ca aceasta forta de munca transfrontaliera sa fie acceptata de guvernul roman ca o realitate economica. Ceea ce nu este cazul in prezent, dupa cum se plang patronatele.
Printr-o ironie a istoriei, pastrand proportiile, romanii au ajuns la randul lor in postura occidentalilor: se tem de imigrantii din Est de care au, totusi, mare nevoie pentru ca acestia sunt si pregatiti si doritori sa faca muncile pe care autohtonii prefera sa le refuze.